Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze voorwaarden. - Sluiten

De 3 belangrijkste ICT trends voor het MKB in 2021

Het coronavirus houdt ons al een geruime tijd onder de duim. Voor vele is thuiswerken een van de weinige opties om het werk voort te zetten. We hebben drie tips voWat zijn de ICT trends voor het MKB in 2021? Waar moet je als ondernemer rekening mee houden? En hoe ga je daar mee om? In deze blog omschrijven we drie belangrijke ICT trends voor het MKB. We trappen af met: thuiswerken als nieuw normaal. Lees verder.or jullie op een rijtje gezet om het thuiswerken prettiger en veiliger te maken. En als ICT-ers beginnen we natuurlijk met de veiligheid. Lees verder.


 1. Thuiswerken als nieuw normaal?

COVID-19 dwong ons allemaal om afgelopen jaar meer thuis te werken. Thuiswerken is daarmee door het grote publiek geaccepteerd. Maar is thuiswerken ook het nieuwe normaal? Nee, we verwachten niet dat thuiswerken de rol van werken op kantoor de komende jaren overneemt. Wél blijft thuiswerken populairder dan voorheen. Werknemers verwachten dat werkgevers ze voorzien van een fijne en veilige werkplek.

En daarin zien we de volgende trends ontstaan: de cloud krijgt namelijk een steeds centralere positie binnen het MKB en dat heeft gevolgen


 2. Cloud krijgt een steeds centralere positie binnen het MKB

De afgelopen jaren zijn veel ondernemers overgestapt naar de cloud. Daardoor kennen vele de voordelen: op elk moment, op elke locatie, op elk device de laatste versie van het je bestanden bij de hand. Of inloggen via een online bureaublad en waar dan ook gebruik maken van je software programma’s. Ideaal!

Het MKB is daardoor steeds afhankelijker geworden van de cloud. Een storing of bug kan een hele afdeling stil leggen. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? We zien daarin dat het verschuiven naar een slimmere ICT structuur helpt om minder afhankelijk te worden van de cloud. Besef hoeveel ellende je kunt voorkomen door tóch door te kunnen werken al bijvoorbeeld je internetverbinding wordt verbroken.

Een ander risico dat ondernemers voor hun kiezen krijgen is het beveiligen van privacygegevens en andere data.


 3. Beveiliging, privacy en data

Het beschermen van data in de cloud wordt steeds belangrijker. De intentie van het MKB is vaak goed. Maar wat wordt er nu precies van je verwacht? En wanneer heb je jouw zaakjes eigenlijk goed op orde? Binnen grotere organisaties zien we hier aparte functies voor ontstaan in het ICT-team. MKB-ers kiezen juist vaak voor een samenwerking met een ICT-partij die ze hierin voorziet. Op die manier wordt het updaten, upgraden of nog beter beveiligen van servers en systemen voor ze opgepakt.


We verwachting dus dat thuiswerken ook na 2021 populair blijft maar dat dit de rol van werken op kantoor niet overneemt. Om dit te faciliteren krijgt werken in de cloud een steeds centralere positie binnen het MKB. Werknemers verwachten van de werkgevers dat een fijne thuiswerkplek met goede verbinding gefaciliteerd wordt. Daarmee wordt het beschermen van systemen en data steeds belangrijker.