Fysieke server vs Cloudserver

We krijgen regelmatig vragen over de verschillen tussen een fysieke server en een cloud server. Wat zijn de grootste verschillen? Wat zijn de grootste voordelen? Wat past het beste bij mijn organisatie? Op deze pagina vergelijken we de fysieke server met een cloud server. Beide worden vergeleken op de volgende punten: eigendom, risico, financiën, snelheid en onderhoud. Zo wordt het voor jou duidelijk wat het beste bij jouw organisatie past.

1. Eigendom

Bij het gebruik van een fysieke server zijn de resources jouw eigendom. Een voordeel hiervan is dat alleen jouw diensten op de server draaien. Bij de cloud server is server eigendom van je hostingpartner. Hierdoor kunnen er ook andere organisaties op dezelfde cloudserver draaien.

Fysieke server: ++
Cloudserver:

2. Risico

Uit ervaring blijkt dat de risico’s bij een fysieke server hoger zijn dan bij een cloudserver. Bij een fysieke server blijkt dat meestal de back-up niet juist of vrij risicovol is ingericht en onderhoud op een laag pitje staat. Bij de cloudserver heb je hier geen last van. Het belangrijkste onderdeel voor een hostingpartij is het bieden van zekerheid. De back-up staat hierbij altijd centraal en wordt door specialisten ingericht. Je bedrijfsgegevens kwijt raken wordt hierdoor onmogelijk.

Fysieke server:
Cloudserver:     ++

3. Financieel

De investering in een fysieke server is vaak vrij pittig. Mits je de server goed inricht en goed onderhoud kan je hier weer een hele tijd mee vooruit. Bij een cloudserver heb je geen investering. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag waarmee je gebruik mag maken van de server inclusief de inrichting van de server, updates en back-up.

Fysieke server:
Cloudserver:     +

4. Snelheid

Bij de aanschaf van een nieuwe fysieke server is de snelheid top. Naarmate de jaren voorbij gaan wordt de server langzamer. Tijd om te investeren in een update. De snelheid bij een cloudserver blijft altijd snel. Een hostingpartij maakt gebruik van de snelste servers en de beste updates. De maandelijkse kosten van de cloudserver blijven gelijk.

Fysieke server: +
Cloudserver:     ++

5. Onderhoud

Bij een fysieke server ben je verantwoordelijk voor het onderhoud. Een belangrijk onderdeel van de fysieke server. Bij een cloudserver is de hostingpartij verantwoordelijk voor het onderhoud van de server. Het onderhoud wordt wekelijks uitgevoerd en wordt hierbij gedaan door specialisten.

Fysieke server:
Cloudserver:     +

Totaalscore

Uit de totaalscore blijkt dat de cloudserver de server van de toekomt is. Het blijft een belangrijk punt om te beoordelen hoe belangrijk je het eigendom van de server vindt. Daarnaast is het van belang op zoek te gaan naar een betrouwbare hostingpartij die kan aantonen dat ze bezitten over topkwaliteit cloudservers.

Totaalscore:
Fysieke server: + 3
Cloudserver:      + 6