Zo voorkom jij een DDoS-aanval

Steeds vaker krijgen bedrijven in Nederland een DDoS aanval voor hun kiezen. De aanvallen zijn in de afgelopen jaren steeds krachtiger geworden. Erg vervelend natuurlijk aangezien het internet een steeds belangrijkere rol binnen het bedrijfsleven heeft gekregen. In dit item leggen we uit wat een DDoS-aanval inhoud en hoe je deze kan bestrijden.    

Wat is een DDoS-aanval

Een DDoS is een aanval waarbij een server ontzettend veel verzoeken vanuit verschillende computers te verwerken krijgt. Op deze manier stroomt de server over waardoor deze niet meer naar behoren werkt. De onderdelen die op de server draaien worden hierdoor traag of zijn niet meer te bereiken. Het doel van een dergelijke aanval is het volledig platleggen van de gehele dienstverlenging.

DDoS voorkomen

Het voorkomen van een gecrashte server door een DDoS aanval kan op verschillende manieren. Een manier die wij standaard gebruiken is DDoS-detectie. DDoS-detectie houdt in de gaten wanneer er een DDoS aanval op je server binnen komt. Zodra een DDoS-aanval is ontdekt wordt de server offline gezet. De DDoS-detectie blijft vervolgens analyseren of de DDoS-aanval verzoeken blijft verzenden naar de server. Als de DDoS-aanval verzoeken blijft verzenden houdt de DDoS-detectie de server offline. Vanaf het moment dat de DDoS-aanvalt stopt wordt de server weer online gezet. Zo blijft je server naar behoren werken.

Een andere manier om DDoS-aanvallen te bestrijden is DDoS protection. DDoS-protection gaat een stap verder dan DDoS-detectie. Bij DDoS-protection wordt al het verkeerd namelijk vooraf gefilterd. Het verkeer met kwaadwillende doelen worden in de eerste filter van DDoS-protection geblokkeerd. Hierna wordt het overgebleven verkeer geanalyseerd en daarna nogmaals gefilterd. Mocht er nog kwaadwillend verkeer door deze eerste filter heen zijn gekomen worden deze in de twee filter geblokkeerd. Het overgebleven verkeer komt in de server terecht. Het grote voordeel van DDoS-protection is dat de aanval geblokkeerd wordt voordat deze in de server terecht komt.

Hoe zit dit nu bij mijn bedrijf?

Ben je benieuwd hoe groot het risico op een DDoS-aanval voor jou bedrijf is en hoe je deze kan voorkomen? Neem dan contact met ons op zodat we je op dit gebied vooruit kunnen helpen.