Wat is ICT Outsourcing?

ICT outsourcing is een term die u steeds vaker voorbij hoort komen. Maar wat betekent ICT outsourcing nu precies? ICT outsourcing is het laten uitvoeren van de ICT activiteiten door een extern bedrijf. Dit heeft voordelen en nadelen. De belangrijkste voordelen en nadelen hebben we voor u op een rijtje gezet.

 

De nadelen van ICT outsourcing

  1. Meer afhankelijk van een leverancier

Op het moment dat u uw ICT uitbesteedt aan een externe partij wordt u afhankelijker van deze partij. U ziet daarom dat bij een samenwerking de verwachtingen van aanbieder en afnemer op papier worden gezet. Binnen de ICT branche wordt vaak een SLA (service-level-agreement) opgesteld. Hierin worden de diensten, rechten en plichten van zowel aanbieder als afnemer beschreven.

 2. Verlies van interne expertise

Het spreekt voor zich dat u interne expertise verliest op het moment dat u uw ICT uitbesteedt. U hebt dan geen (of minder) werknemers binnen uw organisatie met deze expertise. De afweging die u dan kunt maken is de afweging tussen interne kennis en de kostenpost om deze kennis intern te bezitten en te onderhouden.

 

De voordelen van ICT Outsourcing

Het is niet voor niets dat de term ICT outsourcing steeds vaker voorbij komt, er zitten namelijk veel voordelen aan ICT outsourcing. De belangrijkste drie vindt u hieronder.

 1. Besparen van kosten

Een van de voordelen van ICT outsourcing is het verlagen van uw kosten. De ontwikkelingen binnen ICT gaan ontzettend snel. Om met uw apparatuur up-to-date te blijven zijn daarom contant investeringen nodig. Door uw ICT te outsourcen maakt u gebruik van de nieuwste apparatuur zonder dat deze investeringen noodzakelijk zijn waardoor er kapitaal overblijft.

 2. Hogere kwaliteit door inhuur specialistisch bedrijf

Een ander voordeel van het outsourcen van uw ICT is dat u samenwerkt met specialisten. U werkt samen met ICT-ers die dagelijks bezig zijn met vergelijkbare trajecten. Hierdoor profiteert u van de ervaringen die zij hier hebben opgedaan. Dan is de kwaliteit is hoger en de oplossing sneller gerealiseerd.

 3. Grotere flexibiliteit dan bij een interne afdeling

Het derde voordeel is de grotere flexibiliteit. Door uw ICT te outsourcen kunt u makkelijker uw apparatuur opschalen en afschalen. Hiervoor betaalt u alleen voor de ruimte op de apparatuur die u gebruikt. Naast de apparatuur werkt het op dezelfde manier bij uw personeel. Door uw ICT te outsourcen kunt u eenvoudig specialisten op en afschalen waardoor tijdelijke trajecten sneller gerealiseerd worden.


Wat kan ICT outsourcing voor uw onderneming betekenen?

Bent u benieuwd wat ICT outsourcing voor uw onderneming kan betekenen? Stuur ons dan een bericht. Dan plannen we een afspraak in en maken we de kansen binnen uw organisatie inzichtelijk.

 

Al meer dan 10 jaar helpt Weservit bedrijven bij het opzetten, verbeteren en onderhouden van ICT-omgevingen. Wil jij een vrijblijvend advies ontvangen over jouw ICT-omgeving? Vraag dan vooral de Quickscan aan op www.weservit.nl/quickscan of neem contact op via de contactpagina. We helpen je graag op weg naar een betrouwbare ICT-omgeving.